Association of Slovenian Nature Photographers |  Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije ©  Contact | Kontakt

Mednarodni fotografski natečaj Čarobna narava | Naravoslovna fotografija leta je

namenjen vsem fotografom z vsega sveta, ki ustvarjajo in prikazujejo vso pestrost fotografskega izražanja, ki jo zajema področje naravoslovne fotografije.

Naravoslovna fotografija leta

Splošna pravila sodelovanja


Na natečaju lahko sodelujejo tako ljubiteljski kot poklicni fotografi z vsega sveta razen člani žirije, člani organizacijskega odbora natečaja in njihovi družinski člani.  Na natečaju lahko vsakdo sodeluje z največ 20. fotografijami, ki jih porazdeli poljubno po kategorijah, vendar v vsaki kategoriji lahko sodeluje z največ 4. fotografijami. Fotografije, ki so v prejšnjih letih že bile poslane na natečaj Magična narava, ne glede na to ali so bile izbrane, bodo izločene iz natečaja.


Kategorije


1. sesalci;

2. ptice;

3. ostale živali;

4. svet rastlin, (vse rastlinske vrste v njihovem naravnem habitatu vključno z glivami in lišaji);

5. naravna pokrajina (primeri ohranjene narave brez izrazitih sprememb, ki jih je povzročil človek, brez prisotnosti človeka ali njegovega delovanja);

6. človek in narava (prikazi pozitivnega ali negativnega odnosa človeka do narave – lahko na primeru pokrajin ali živalskih in rastlinskih vrst).


Kako sodelovati


Na natečaju lahko sodelujete izključno preko spletne prijavnice na povezavi tukaj> Na spletu sprva naložite le datoteke v JPG formatu. Zahtevana dimenzija posamezne fotografije mora biti 1920 slikovnih pik daljša stranica. Fotografi, katerih fotografije bodo izbrane v finalni izbor bodo o tem obveščeni po e-pošti, kjer boste prejeli navodila kako naložiti še izvorne surove datoteke RAW ali izvorne nespremenjene in neobdelane JPG datoteke, takšne kot je jih je zapisala kamera ter datoteke visoke ločljivosti. Če fotograf ne predloži izvirnika bo diskvalificiran.


Koledar


Začetek natečaja: november 2021,

Rok za sprejem: 21. februar 2022, 23. Februar 2022 (podaljšano)

Žiriranje: 26. februar do 05. marec 2022,

Poziv za oddajo RAW datotek in fotografij visoke ločljivosti: 10. marec 2022,

Rok za sprejem RAW datotek: 17. marec 2022,

Objava rezultatov: 24. marec 2022,

Zaključna prireditev in podelitev nagrad bo maja 2022, Nacionalni inštitut za biologijo, Ljubljana, Večna pot 111


Nagrade in katalog


V finale bo žirija izbrala 180 fotografij, ki bodo predstavljene za javno predstavitev ob podelitvi nagrad in za realizacijo knjige. Žirija bo iz fotografij, ki bodo prišle v finale v posamezni kategoriji izbrala zmagovalno fotografijo kategorije (1. mesto) in podelila 9 enakovrednih priznanj. Žirija bo izmed zmagovalnih fotografij posamezne kategorije izbrala fotografijo, ki bo prejela naziv Naravoslovna fotografija leta (Nature photography of the Year) in najuspešnejšo fotografijo slovenskega avtorja, ki bo prejela naziv Slovenska naravoslovna fotografija leta. Zmagovalci kategorij prejmejo nagrado 300€, razen fotografija, ki bo proglašena za Naravoslovno fotografijo leta, ki prejme 500€.

Autor Slovenske naravoslovne fotografije leta in avtor Naravoslovne fotografije leta prejmeta tudi posebno nagrado: 4 dni Photo-Tour vsak v vrednosti 800€. Sponzor posebne nagrade je slovenianbears.com.

Posebne ugodnosti za vse udeležence natečaja Magična Narava: popust 10% za foto ture in 10% popusta za uporabo opazovalnic za medvede. Sponzor teh ugodnosti je slovenianbears.com.


Vseh 60 nagrajenih fotografij, z opisi fotografij in podatki o avtorju fotografije, bo objavljeno v kvalitetni knjigi s trdimi platnicami dim 250 x 210 mm, 100 strani.


Posebna tričlanska komisij izbrana izmed partnerjev pokrovitelja prireditve, projekta LIFE NATURAVIVA, bo izmed fotografij slovenskih avtorjev izbrala do 5 fotografij in avtorjem ponudila odkup pravic za uporabo izbranih fotografij za vse namene uporabe v projektu LIFE NATURAVIVA. Odškodnina za odkup pravic bo 100€ bruto za eno fotografijo.


Novo v letu 2021! Natečaj Magična narava začenja sodelovanje z združenjem IRCC (Španija), katerega cilj je zagotoviti verodostojnost fotografij, da se skladajo z razzpisanimi pravili.

RAW/JPEG fotografije finalistov bodo analizirane in preverjene s programsko opremo IRCC. Organizatorji natečaja prejmemo pozitivno ali negativno mnenje s strani IRCC, ki nam bo pomagalo ali je fotografija skladna z razpisnimi pogoji. Vsekakor pa so žiranti natečaja Magična narava končni sodniki, ali bo fotografija izbrana in uvrščena v seznam nagrajenih fotografij ali ne. Vsi udeleženci lahko prostovoljno preizkusite svoje slike na www.ircc.photo, da se prepričate ali so vaše fotografije skladne z razpisnimi pogoji.


Kotizacija


Kotizacija za izdelavo in tisk kvalitetne knjige s trdimi platnicami je za vsakega udeleženca 30€. Vsak udeleženec bo dobil knjigo po pošti. Dela prispela brez plačane kotizacije ne bomo ocenjevali. Kotizacijo plačate: Preko PayPal sistema na naslov: contact@photonature.si ali na transakcijski račun društva: TRR SI56192005013124710, Deželna Banka Slovenije d.d. Kolodvorska 9, Ljubljana.


Žirija


Fotografije, bo ocenjevala in izbrala mednarodna žirija sestavljena iz priznanih in uveljavljenih naravoslovnih fotografov:

1. Davorin Tome, Slovenija - Predsednik žirije

2. Perdita Petzl, Avstria

3. Paco Membrives, Španija

4. Marjan Artnak, Slovenija
Podrobno PDF tukaj>

Naravoslovna fotografija leta

Pravila

Nagrade

Seznam avtorjev

Rezultati

Prijavnica | UPLOAD

"Žalostno je pomisliti, da narava govori in da človeški rod ne posluša." Victor Hugo

Natečaj

Photo: Miran Krapež

Photo: Marjan Cigoj

MAGIČNA NARAVA Klikni na fotografijo | Click on Photo