Association of Slovenian Nature Photographers |  Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije ©  Contact | Kontakt

Mednarodni fotografski natečaj Čarobna narava | Naravoslovna fotografija leta je

namenjen vsem fotografom z vsega sveta, ki ustvarjajo in prikazujejo vso pestrost fotografskega izražanja, ki jo zajema področje naravoslovne fotografije.

Naravoslovna fotografija leta

POMEMBNO!


Spoštovani fotografi, spoštovani vsi, ki ste kadarkoli sodelovali na mednarodnem natečaju naravoslovne fotografije Magična narava.

 

Žal je napočil čas, ko vam moramo sporočiti, da letošnjega natečaja Magična narava ne bo. V organizacijskemu odboru natečaja smo s težkim srcem morali sprejeti to odločitev, saj nam ni uspelo zagotoviti dovolj sredstev za kvalitetno izvedbo dogodka. Kako bo z natečajem v prihodnje, ta trenutek še ne vemo. O vseh novicah v vezi z natečajem vas bomo sproti obveščali na spletni strani www.photonature.si

Hvala vsem, ki ste nam s svojo udeležbo pomagali in obogatili vseh šest izvedb natečaja Magična narava.Splošna pravila sodelovanja


Na natečaju lahko sodelujejo tako ljubiteljski kot poklicni fotografi z vsega sveta razen člani žirije, člani organizacijskega odbora natečaja in njihovi družinski člani.  Na natečaju lahko vsakdo sodeluje z največ 24. fotografijami, v vsaki kategoriji lahko sodeluje z največ 4. fotografijami. Fotografije, ki so v prejšnjih letih že bile poslane na natečaj Magična narava, ne glede na to ali so bile izbrane ali ne, bodo izločene iz natečaja.


Kategorije


1. sesalci;

2. ptice;

3. ostale živali;

4. svet rastlin, (vse rastlinske vrste v njihovem naravnem habitatu vključno z glivami in lišaji);

5. naravna pokrajina (primeri ohranjene narave brez izrazitih sprememb, ki jih je povzročil človek, brez prisotnosti človeka ali njegovega delovanja);

6. človek in narava (prikazi pozitivnega ali negativnega odnosa človeka do narave – lahko na primeru pokrajin ali živalskih in rastlinskih vrst).


Kako sodelovati


Na natečaju lahko sodelujete izključno preko spletne prijavnice na povezavi tukaj> Na spletu sprva naložite le datoteke v JPG formatu. Zahtevana dimenzija posamezne fotografije mora biti 1920 slikovnih pik daljša stranica. Fotografi, katerih fotografije bodo izbrane v finalni izbor bodo o tem obveščeni po e-pošti, kjer boste prejeli navodila kako naložiti še izvorne surove datoteke RAW ali izvorne nespremenjene in neobdelane JPG datoteke, takšne kot je jih je zapisala kamera ter datoteke visoke ločljivosti. Če fotograf ne predloži izvirnika bo diskvalificiran.


Koledar


Začetek natečaja: december 2022,

Rok za sprejem: 25. februar 2023,

Žiriranje: 26. februar do 05. marec 2023,

Poziv za oddajo RAW datotek in fotografij visoke ločljivosti: 10. marec 2023,

Rok za sprejem RAW datotek: 17. marec 2023,

Objava rezultatov: 24. marec 2023,

Zaključna prireditev in podelitev nagrad bo maja 2022, Nacionalni inštitut za biologijo, Ljubljana, Večna pot 111


Nagrade in katalog


V finale bo žirija izbrala 180 fotografij, ki bodo predstavljene za javno predstavitev ob podelitvi nagrad in za realizacijo knjige. Žirija bo iz fotografij, ki bodo prišle v finale v posamezni kategoriji izbrala zmagovalno fotografijo kategorije (1. mesto) in podelila 9 enakovrednih priznanj. Žirija bo izmed zmagovalnih fotografij posamezne kategorije izbrala fotografijo, ki bo prejela naziv Naravoslovna fotografija leta (Nature photography of the Year) in najuspešnejšo fotografijo slovenskega avtorja, ki bo prejela naziv Slovenska naravoslovna fotografija leta. Zmagovalci kategorij prejmejo nagrado 300€, razen fotografija, ki bo proglašena za Naravoslovno fotografijo leta, ki prejme 500€.


Vseh 60 nagrajenih fotografij, z opisi fotografij in podatki o avtorju fotografije, bo objavljeno v kvalitetni knjigi s trdimi platnicami dim 250 x 210 mm, 100 strani.


Kotizacija


Obstajata dve vrsti kotizacije:

Kotizacija brez tiskane knjige je 25 €.

Kotizacija s popustom za tiskano knjigo znaša 40 €.

Cena knjige bo po zaključku natečaja 35 €.

Dela prispela brez plačane kotizacije ne bomo ocenjevali.


Kotizacijo plačate: Preko PayPal sistema na naslov: contact@photonature.si ali na transakcijski račun društva: TRR SI56192005013124710, Deželna Banka Slovenije d.d. Kolodvorska 9, Ljubljana.


Žirija


Fotografije, bo ocenjevala in izbrala mednarodna žirija sestavljena iz priznanih in uveljavljenih naravoslovnih fotografov:

1. Davorin Tome, Slovenija - Predsednik žirije

2. Arnfinn Johansen, Norway

3. Pierluigi Rizzato, Italija

4. Marjan Artnak, Slovenija
Podrobno PDF tukaj>

Naravoslovna fotografija leta

Pravila

Nagrade

Seznam avtorjev

Rezultati

Prijavnica | UPLOAD

"Žalostno je pomisliti, da narava govori in da človeški rod ne posluša." Victor Hugo

Natečaj

Photo: Miran Krapež

Photo: Marjan Cigoj

MAGIČNA NARAVA